De droom van Nancy schiffers, kinderyoga op alle basisscholen

Begin dit jaar werkte Nancy Schiffers mee aan de pilot van het schoolproject ‘Indianenmagie’ op OBS Harlekijn. In alle kleuterklassen introduceerde zij kinderyoga. Hier deelt zij haar verhaal en haar grote droom. 

Na jaren werkzaam te zijn geweest in het bankwezen en 
na een geannuleerde samenwerking, besloot ik het heft in eigen handen te nemen: ik opende mijn eigen schoonheidssalon. Tuurlijk vond ik het spannend, maar de drang naar vrijheid en het bepalen van mijn eigen werktijden gaven de doorslag. Nog steeds ben ik trots op mijn zaak. Ik geniet van het contact met mijn klanten. Ik vind het heerlijk om hen in de watten te leggen met wellness- en verzorgingsbehandelingen. Maar het moederschap bood mij nog een uitdaging. 

Het moederschap
Mama zijn is het mooiste geschenk dat mij ooit is overkomen. Die pure liefde is onbeschrijfelijk en intens. Toch maakte het moederschap mij ook onzeker, want mijn dochters houden mij regelmatig een spiegel voor. Soms is dat best confronterend en ik heb echt moeten leren om het ideaalbeeld van de ‘perfecte moeder zijn’ los te laten. Mijn jongste dochter is een bijzonder meisje met een unieke kijk op de wereld. Zij laat mij ook weer op een andere manier naar zaken kijken. Hierdoor ben ik me meer gaan verdiepen in de belevingswereld en het gedrag van kinderen. 

Liefde voor yoga
Ik was totaal niet bezig met yoga, totdat het niet zo goed ging met een vriendin en ik voorstelde om samen yogalessen te volgen. Na alle sessies te hebben volbracht, zijn wij bij het yogacentrum gestopt. Toen ik mijn yogamomenten in de tuin voortzette, zag ik tot mijn verbazing dat mijn jongste dochter (toen 4 jaar) met plezier meedeed en steeds meer ontspande. Ik was onder de indruk, omdat mijn dochter vaak bewegelijk is en moeilijk rust kan nemen. Ik vertelde mijn man over deze ervaring en gaf aan dat ik hier meer mee wilde doen. Toen hij mij een half jaar later voor mijn verjaardag verraste met een docentenopleiding kinderyoga, was de eerste stap gezet. De opleiding

en het werken met kinderen heeft mij veel inzicht en bewustwording gebracht. Het liet me ook inzien dat maar weinig kinderen écht gezien worden. Tijdens de stages en het vrijwilligerswerk op scholen en kinderopvangorganisaties raakte ik steeds enthousiaster. Juist door de stilte en aandacht tijdens de yogalessen heb ik kinderen zien ontspannen en opbloeien. Om hun belevingswereld en gedrag nog beter te begrijpen, ben ik me verder gaan specialiseren in de psychosociale ontwikkeling en het gedrag van kinderen. 

Het ontstaan van Kidsflow
Tussentijds startte ik mijn eigen kinderyogapratijk Kidsflow op. Hier geef ik verschillende kinderyogalessen en kind-ouderyogalessen. De positieve uitwerking van deze yogasessies op het kind en ouder en hun connectie zijn mijn drijfveren om mijn missie verder uit te breiden. In maart heb ik de opleiding psychosociale ontwikkeling en weerbaarheid voor ouders en kinderen afgerond en ná de zomer start ik met het opleidingstraject voor specialist op dit gebied. Hiermee hoop ik mijn praktijk Kidsflow nog verder uit te breiden en als verbindende schakel op scholen ondersteuning en aandacht te geven aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind; de ontwikkeling naar hun eigen IK. 

 
Pilot schoolproject
Toen Blanche mij vertelde over haar missie en vroeg om mee te werken aan de pilot van het schoolproject, waarbij zij ‘Indianenmagie’ inzet, heb ik geen moment getwijfeld. Zelf had ik als kind veel last van nachtmerries en angsten. Later hing er ook een dromenvanger boven mijn bed. Met een lichtelijke fascinatie voor indianen, die ik als ware helden zag, trokken zij op vakantie altijd mijn aandacht, als ik ze op het plein op een panfluit hoorde spelen. Het was mooi om te zien hoe kleuters op de yogalessen reageerden en het positieve effect hiervan op de groep. We deden onder andere de zonnegroet, maangroet en buikademhaling met hun lievelingsknuffel. Ontspannende yoga-oefeningen 
die zij later ook thuis of in de klas kunnen doen. 

Mijn droom en missie
Mijn droom is dat binnen nu en vijf jaar op alle basisscholen de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind als prioriteit wordt gezien en dat kinderyoga, samen met de Ho-trainingen standaard in het onderwijssysteem is geïntegreerd. De eerste stappen zijn gezet… 

Liefs, 

Nancy